Ny medlem – Att sälja eller hyra ut sin bostadsrätt

Att sälja bostadsrätten

Viktigt! Överlämna BoKlokpärmen med all information till den nye ägaren eller hyresgästen.

Observera: BÅDA digitalboxarna tillhör föreningen och skall lämnas kvar till den nye ägaren!

Vid försäljning informera mäklare/köpare om vilka åtaganden man har som medlem i vår brf, t.ex. gemensam trädgårdsskötsel, obligatoriska trädgårdsdagar och andra arbetsuppgifter.

Bra också att påpeka för mäklaren att i månadsavgiften ingår värme, vatten, hushållsel, sophämtning och digitala tv-kanaler (Telia kanalpaket Lagom).

Hänvisa gärna till information, stadgar och förordningsregler som finns på vår Facebook-sida.

Alla som vill köpa lägenhet i brf måste bli godkända av föreningen som medlem innan köpet kan genomföras. Styrelsen granskar då köparens kreditvärdighet. Om kreditvärdigheten av någon anledning är ofullständig kan styrelsen ställa upp vissa krav, t.ex. anställningsbevis och lönebesked, dokumentation av kapital, eller borgenärer för månadsavgiften.

 

Uthyrning av bostadsrätt

Vid uthyrning skall styrelsen godkänna själva uthyrningen, ansökan görs på blankett som du kan få av styrelsen. Det krävs särskild anledning för att få tillstånd att hyra ut, så som t.ex. att man provar på att vara sambo på annan adress, har köpt ny bostad men inte lyckats sälja lägenheten o.s.v.

När styrelsen har godkänt anledning till uthyrning kommer hyresgästen att granskas. Vi gör en kreditupplysning och tar gärna emot referenser från tidigare hyresvärdar. Om kreditvärdigheten av någon anledning är ofullständig kan styrelsen ställa upp vissa krav, t.ex. anställningsbevis och lönebesked, dokumentation av kapital, eller borgenärer för månadsavgiften.

Tänk på att det är du som ägare som måste betala ifall hyresgästen inte gör det!

Du betalar oss som vanligt och hyresgästen betalar dig. Priset kommer ni överens om (se längst ner).

Utöver krävs att du som ägare av bostadsrätten tecknar ett skriftligt avtal, som styrelsen skall godkänna innan påskrift av er båda, där det tydligt framgår att den som hyr åtar sig alla skyldigheter som en sedvanlig medlem har o.s.v.

Observera att olovlig uthyrning kan orsaka förverkande av bostadsrätten.

Se även mer information i föreningens stadgar, särskilt § 30-31, samt §§ 23-29 och §§ 32, 36.

Tänk också på, för din egen skull att ni i skrift kommer överens om vem som betalar vad ifall något skulle gå sönder eller av annan anledning behöver ersättas. Skönt för er båda att slippa eventuella oenigheter.

Annat man måste komma överens om är vad som gäller är uppsägningstider, särskilt viktigt om lägenheten står till försäljning under uthyrningstiden.

Viktigt! Kolla också med era försäkringsbolag hur ni ska göra, du har ansvaret för att försäkra själva bostadsrätten, men hyresgästen ska ha en sedvanlig hemförsäkring (för våra medlemmar ingår tilläggsförsäkring för bostadsrätt i föreningens gemensamma försäkring).

Hyr du ut möblerat har du rätt att göra ett tillägg på hyran utöver den faktiska kostnaden du själv har för lägenheten.

Du kan läsa mer här om vad som gäller för uthyrning och prissättning:

http://www.hyresnamnden.se/Hyra-i-andra-hand/Hyran/Bostadsratt/

 

Här hittar du en bra och lämplig mall för avtalet:

http://www.juridikfokus.se/blanketter/blanketter/exempel/001.pdf

(vissa bokhandlare säljer även sådana)

 

Hyresnämnden svarar gärna på frågor om detta, men behöver du mer hjälp eller undrar över något annat så hör gärna av dig till styrelsen!

 

Mvh, Styrelsen